ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 1Ο ΕΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, αναλαμβάνει το Έργο Ένταξης στην Εργασία 2021, για τη Βελτίωση της Εργασιακής Ένταξης των Μεταναστών μέσω της Καινοτομίας και της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ 20-03-2024

Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και η επικύρωση των μη-τυπικών εμπειριών για την εργασιακή ένταξη είναι δύο βασικά ζητήματα στα οποία η Ευρώπη επικεντρώνει σημαντικές προσπάθειες. Ανταποκρινόμενο σε αυτές τις προτεραιότητες, το 1Ο ΕΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, σε συνεργασία με τέσσερις άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αναλαμβάνει το έργο Ένταξης στην Εργασία 2021.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση ‘KA220-ADU – Συνεργασίας Εταιρικών Σχέσεων στην Εκπαίδευση Ενηλίκων’ του προγράμματος Erasmus+ και στοχεύει στη βελτίωση της διαδικασίας επικύρωσης των προηγούμενων εμπειριών των μεταναστών μέσω της εφαρμογής μιας νέας μεθοδολογίας VAE προσαρμοσμένης στις ανάγκες των μεταναστών.

Αυτή η νέα μεθοδολογία ονομάζεται WIN-VAE και αναπτύχθηκε για να παρέχει στους ειδικούς τα απαραίτητα εργαλεία για μια πιο αποτελεσματική και ακριβή αξιολόγηση, επιτρέποντας έτσι ευκολότερη πρόσβαση στο σύστημα επικύρωσης για τους μετανάστες.

Το 1Ο ΕΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ συγκέντρωσε ένα σύνολο ευρωπαϊκών εταίρων από διάφορες επιστημονικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με την επικύρωση των βιογραφικών στοιχείων των μεταναστών. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη εργαλείων και πόρων που διευκολύνουν και βελτιώνουν αυτήν τη διαδικασία.

Το κύριο αποτέλεσμα του έργου είναι η μεθοδολογία WIN-VAE, η οποία υιοθετεί μια καινοτόμο προσέγγιση βασισμένη στην ανάλυση των δεξιοτήτων και των εμπειριών που αποκτήθηκαν από τους μετανάστες στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η μεθοδολογία παρέχει στους ειδικούς σαφή εργαλεία και οδηγίες για μια δίκαιη και ακριβή αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των εμπειριών των μεταναστών, διευκολύνοντας έτσι την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία φιλοξενίας.

Εκτός από τη μεθοδολογία WIN-VAE, δόθηκε η δυνατότητα για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού μαθήματος WIN-Training, σχεδιασμένου για να εκπαιδεύσει τους ειδικούς στην αποτελεσματική χρήση της νέας μεθοδολογίας. Το μάθημα, που σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα e-learning του WINC2021, προσφέρει εκτενή εκπαίδευση στις αρχές και τις πρακτικές της επικύρωσης εμπειριών, καθώς και στην εφαρμογή της μεθοδολογίας WIN-VAE.

Επιπλέον, το έργο προβλέπει την εκκίνηση της εφαρμογής WIN-APP, μιας εφαρμογής για κινητά που σχεδιάστηκε για να απλοποιήσει τη διαδικασία επικύρωσης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ειδικούς. Το WIN-APP θα παρέχει διαδραστικά εργαλεία για την καταγραφή και την τεκμηρίωση των εμπειριών, των δεξιοτήτων και των προσόντων των χρηστών, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία συλλογής πληροφοριών και επικύρωσης.

Το έργο WINC2021 δείχνει το δυναμικό της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κατευθύνσεων και τομέων για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και ένταξης. Με τη νέα μεθοδολογία WIN-VAE, το μάθημα WIN-Training e-learning και την εφαρμογή WIN-APP, οι ειδικοί που εμπλέκονται στις διαδικασίες επικύρωσης θα έχουν στη διάθεσή τους πρακτικά και καινοτόμα εργαλεία για να υποστηρίξουν τους μετανάστες στη διαδικασία επικύρωσης των προηγούμενων εμπειριών τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

 

Email: mail@1sek-prevez.pre.sch.gr  , Preveza.e.k@gmail.com

Τηλέφωνο: +302682028572

Διεύθυνση:  Ζαλακώστα 1-  Σκαμνούλα Πρέβεζας 48100

 

By admin